Τα τελευταία 20 χρόνια, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει το μεγάλο ζητούμενο. Όχι μόνο γιατί μας εξοικονομεί χρήματα, αλλά γιατί ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος. Και, όπως φαίνεται, θα εξακολουθήσει να είναι μείζον θέμα όσο το κόστος παραγωγής της ενέργειας παραμένει υψηλό και όσο τα αποθέματα των φυσικών πόρων στον πλανήτη συνεχίζουν να μειώνονται.
Για το λόγο αυτό τα οργανωμένα κράτη και οι φορείς τους, επενδύουν σε συστήματα και μεθόδους, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την αύξηση της παραγωγής της ενέργειας, αλλά με την σωστή διαχείρισή της και μείωση των απωλειών της. Υπό αυτό το πρίσμα, παράλληλα με τους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών, η εξοικονόμηση ενέργειες γίνεται σημαντική και σε σχέση με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη κτιρίων, αλλά λαμβάνεται υπόψη και κατά την ανακαίνιση χώρων.
Η μείωση της απώλειας ενέργειας σε κτίρια αποκτά μέγιστη σημασία αφού με παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τα κουφώματα, την θερμομόνωση του δώματος, της στέγης και των εξωτερικών τοίχων, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού, φωτισμού κλπ., η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 50 % !
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ενέργειας χάνεται από τα κουφώματα παλιάς τεχνολογίας. Έτσι, η αντικατάστασή τους με ενεργειακά κουφώματα είναι σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη, καθώς σύμφωνα με μελέτες, τα θερμομονωτικά κουφώματα μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση της συνολικής απαιτούμενης ενέργειας έως και 10 %. Το παραπάνω αποτέλεσμα εξαρτάται από το υλικό κατασκευής των κουφωμάτων (ξύλινα κουφώματα, pvc, ή κουφώματα αλουμινίου), από την τυπολογία τους (όπως συρόμενα, ανοιγόμενα με θερμοδιακοπή) και από τους υαλοπίνακες που τα εξοπλίζουν.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα πιστοποιημένα κουφώματα χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένους συντελεστές θερμοπερατότητας (ή αλλιώς, θερμικής αγωγιμότητας) και προκύπτει ένας συνολικός συντελεστής για το κούφωμα. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του κουφώματος στην πράξη είναι η ποσότητα θερμότητας σε Watt (ανά μονάδα χρόνου) που μπορεί να διαπεράσει ένα κούφωμα με επιφάνεια 1m2 όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο επιφανειών του (μέσα-έξω) είναι 1 oC. Αυτός ο συντελεστής είναι χρήσιμος αφού όταν έχουμε διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, υπάρχει και μεταφορά θερμότητας από το σώμα με την υψηλότερη θερμοκρασία στο σώμα με τη χαμηλότερη θερμοκρασία.
Χαμηλός συντελεστής Uw = ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα για τις νεόδμητες κατασκευές, η θερμομόνωση ως ένα κατώτατο όριο είναι επιβεβλημένη από την νομοθεσία, μέσα από τον πολεοδομικό κανονισμό. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα οφέλη που αποκομίζουμε από την αντικατάσταση των κουφωμάτων και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις σχετικά με την μόνωση στις παλαιότερες κατασκευές, είναι αδιαμφισβήτητα.
Ο χρόνος απόσβεσης της δαπάνης για βελτίωση της μόνωσης εξαρτάται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την θέση του κτιρίου, τη χρήση του κτιρίου (είδος κατοικίας, επαγγελματικός χώρος κ.λπ.) και στην περίπτωση αντικατάστασης κουφωμάτων, από τη διαφορά της απόδοσης των παλαιών κουφωμάτων με τα νέα.
Τέλος, στον συσχετισμό μεταξύ εξοικονόμησης ενέργειας και υλικών κατασκευής των κουφωμάτων, πρέπει να συνυπολογιστούν και οι παράγοντες συλλογής και επεξεργασίας των πρώτων υλών παραγωγής, καθώς και η σχέση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά την παραγωγή τους, με αυτών που αποφεύγονται εξαιτίας της χρήσης των προϊόντων θερμομόνωσης. Για παράδειγμα η συνολική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή ενός μέτρου προφίλ ξύλινου κουφώματος είναι μικρότερη από την συνολική απαιτουμένη ενέργεια για την εξόρυξη, την επεξεργασία και τη διέλαση αντίστοιχου αλουμινίου κ.ο.κ.
Ενεργειακά Κουφώματα
Ενεργειακά κουφώματα μπορούν να χαρακτηριστούν όσα είναι κατασκευασμένα από υλικά που προσφέρουν χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα από κάποια άλλα. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κουφωμάτων και έχουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα είναι το Ξύλο, το PVC αλλά και το Αλουμίνιο με τη χρήση υλικών χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας.
Ενεργειακό Αλουμίνιο με Πολυαμίδιο
Για το ξύλο αλλά και το PVC δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την χαμηλή θερμική αγωγιμότητα γιατί μας είναι γνωστό από την καθημερινή μας εμπειρία. Τι γίνεται όμως με το αλουμίνιο, που ως γνωστόν έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα ως μέταλλο; Η λύση είναι να παρεμβάλλουμε μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιφάνειας του μετάλλου ένα υλικό που θα έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και ισχυρές μηχανικές ιδιότητες. Ένα υλικό που έχει αυτές τις ιδιότητες και χρησιμοποιείται εκτενώς είναι το πολυαμίδιο.
Βέβαια δεν είναι μόνο το πλαίσιο αυτό που κατατάσσει ένα κούφωμα σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία αλλά και το είδος του υαλοπίνακα που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι πλέον ένα κούφωμα για να μπει στην ενεργειακή κατηγορία θα πρέπει να διαθέτει διπλό υαλοπίνακα με το ένα από τα δυο τζάμια να είναι ενεργειακό χαμηλής εκπομπής. Κουφώματα με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας μεγαλύτερο από 3,5 θεωρούνται συμβατικά (κοινά), κουφώματα με συντελεστή μεταξύ 2 και 3,5 θεωρούνται ενεργειακά (θερμομονωτικά) ενώ κουφώματα με συντελεστή μικρότερο από 2 θεωρούνται ενεργειακά υψηλών επιδόσεων.
Πρέπει να τονιστεί ότι όσα αναφέρονται παραπάνω έχουν σχέση με τη θερμική ακτινοβολία και υπάρχει πιθανότητα ένα κούφωμα να έχει καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μικρή τιμή) αλλά να υπάρχουν απώλειες επειδή το κούφωμα μας θα μπάζει αέρα.
Αυτό που χρειάζεται να κάνετε εσείς, είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας κι εμείς θα σας προτείνουμε τα κουφώματα που χρειάζεστε!
Δείτε επίσης: Ανακαίνιση σπιτιού