Χρώματα: Πως επηρεάζουν την ψυχολογία μας και τη διάθεση μας

//Χρώματα: Πως επηρεάζουν την ψυχολογία μας και τη διάθεση μας

Χρώματα: Πως επηρεάζουν την ψυχολογία μας και τη διάθεση μας

Τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας.


Το χρώμα είναι η αίσθηση που διεγείρεται στον εγκέφαλο από μήκη κύματος του φωτός. Κάθε μήκος κύματος διεγείρει την αντίληψη ενός ξεχωριστού χρώματος από το φάσμα των χρωμάτων. Τα χρώματα που επιλέγουμε μπορεί να έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο στο σπίτι ή το γραφείο μας, μπορεί να μας προσελκύουν συγκεκριμένα χρώματα για διάφορους λόγους όπως επίσης υπάρχουν κάποια στερεότυπα σχετικά με μεμονωμένα χρώματα. Τα χρώματα μπορούν να ενθαρρύνουν μια πληθώρα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηρεμίας, του άγχους και ακόμη και της πείνας!

Η επιλογή έργων τέχνης που ταιριάζουν στην προσωπικότητά σας, στο χώρο σας και στα συναισθήματα που θέλετε να προκαλέσετε, μπορεί να επιτευχθεί με την κατανόηση της επίδρασης των χρωμάτων στην τέχνη. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα χρώματα μπορούν να ταιριάξουν σε μια συγκεκριμένη θέση μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε επιλογές βάσει της ισορροπίας και ψυχικής κατάστασης που επιθυμούμε στον χώρο μας.

Η ψυχολογία του χρώματος

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται ότι υπάρχουν χρώματα που επηρεάζουν τη διάθεσή τους, ωστόσο υπάρχει κάτι περισσότερο από μια γενική αίσθηση. Η ψυχολογία του χρώματος βασίζεται στις συναισθηματικές, και μερικές φορές ακόμα και στις σωματικές επιδράσεις που δημιουργούν τα χρώματα στους ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολιτισμικές παραλλαγές που επηρεάζουν το νόημα ορισμένων χρωμάτων (δηλαδή ροζ για τα κορίτσια και το μπλε για τα αγόρια), υπάρχουν κοινά αποδεκτές ψυχολογικές επιδράσεις των χρωμάτων. Τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας.

Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Το περιβάλλον του ατόμου είναι γεμάτο από χρώματα. Η φύση, από μόνη της, είναι ένας πίνακας γεμάτος από χρώματα, το κίτρινο του ήλιου, το μπλε της θάλασσας… Επίσης οι κοινωνικές επιρροές σε κάποια μέρη το μαύρο αντιπροσωπεύει το πένθος ενώ σε άλλα μέρη το λευκό. Συνεπώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις σκέψεις όσο και τα συναισθήματα του ατόμου.

Ενώ η αντίληψη του χρώματος είναι υποκειμενική, κάποιες χρωματικές επιρροές είναι κοινές παγκοσμίως. Τα χρώματα είναι από τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μεταφέρουν, στιγμιαία, έννοιες και μηνύματα. Παρακάτω υπάρχουν κάποια παραδείγματα ως προς το πώς κάποια χρώματα γίνονται αντιληπτά και τι «μηνύματα» μεταφέρουν.

Λευκό: Το παγκόσμιο χρώμα ειρήνης και καθαρότητας.

Εκφράζει: Προστασία
Ισορροπία
Καθαρότητα
Αθωότητα
Ειρήνη
Αγνότητα
Διαύγεια
Αποστείρωση
Απλότητα
Παράδοση
Ειλικρίνεια
   

 

 

 

 

Κίτρινο: Μπορεί να μεταφέρει αντικρουόμενα  μηνύματα. Λαμπερό και άκρως ορατό, τραβάει την προσοχή, δημιουργεί ευτυχία (χαρά) αλλά και ζεστασιά. Διεγείρει πνευματικά γι’αυτό βοηθάει, η διακριτική του παρουσία, σε εργασιακούς χώρους. Προσοχή χρειάζεται στην υπερβολή του κίτρινου χρώματος καθώς μπορεί να προκαλέσει ανησυχία αλλά και επιθετικότητα. Στην πρώτη συνέντευξη ενός υποψηφίου, η κίτρινη λεπτομέρεια στα ρούχα του μπορεί να εκφράσει την πνευματικότητα και την οξυδέρκειά του.

Εκφράζει: Ευθυμία
Δειλία
Περιέργεια
Ευτυχία
Χαρά
Παιχνιδιάρικη διάθεση
Θετικότητα
Ευδιαθεσία
Ζεστασιά
   

 

 

 

 

Πορτοκαλί: Συνδυάζει τις ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για να τραβούν την προσοχή. Δημιουργεί παιχνιδιάρικη διάθεση, ζωηρά συναισθήματα, ή ακόμα και επιθυμία. Τα διακριτικά πορτοκαλί αξεσουάρ στην ενδυμασία ενός ατόμου μπορούν να εκφράσουν τον ανοιχτό του χαρακτήρα, ότι είναι φιλικό, ευχάριστοι και ζεστό. Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που ανοίγει την όρεξη.

Εκφράζει: Δημιουργικότητα
Ενθουσιασμό
Διασκέδαση
Ζωντανό πνεύμα
Νεανικότητα
Είναι:  Προσιτό
Πρόσχαρο
Ανοιχτόκαρδο

 

 

 

 

Κόκκινο: Ένα έντονο χρώμα που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Μπορεί να φέρει στο μυαλό αίμα και πόλεμο αλλά και αγάπη και πάθος. «Αρπάζει» την προσοχή του παρατηρητή. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την πίεση του ατόμου και ότι διεγείρει την πείνα. Υο κόκκινο μπορεί να δείξει δυναμισμό και επιτυχία. Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά.

Εκφράζει: Δράση
Περιπέτεια
Επιθετικότητα
Κίνδυνο
Ενεργητικότητα
Δυναμισμό
Ενθουσιασμό
Αγάπη
Πάθος
Δύναμη/ σθένος

 

 

 

 

Ροζ: ένα γυναικείο χρώμα που προκαλεί συναισθήματα αθωότητας και απλότητας. Γενικά βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων και την εξισορρόπησή τους.

Εκφράζει: Εκτίμηση
κατανόηση
Ευαισθησία
απαλότητα
Θηλυκότητα
Ευγνωμοσύνη
Αθωότητα
Ρομαντισμό
Είναι:  Λουλουδένιο
Ευγενικό
Κοριτσίστικο
Απαλό
Γαλήνιο

 

 

 

 

Μοβ: Υποδηλώνει βασιλικό αξίωμα, μυστήριο, πνευματικότητα και επιτήδευση. Ως συνδυασμός κόκκινου και μπλε, έχει ταυτόχρονα θερμές και ψυχρές ιδιότητες. Το βρίσκεις σε πολλά εκπαιδευτικά και πολυτελή προϊόντα. Το μοβ είναι ένα χρώμα που δε συναντά κανείς στην φύση. Αυτό του προσδίδει μυστήριο και πολυτέλεια.

Εκφράζει: Ακρίβεια
Φαντασία
Δικαιοσύνη
Μυστήριο
Αριστοκρατικότητα
Είναι:  Ηγεμονικό
Βασιλικό
Σοφιστικό
Πνευματικό

 

 

 

 

Μπλε: Ένα ήρεμο χρώμα που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες εξουσίας, επιτυχίας και ασφάλειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι τους αρέσει τουλάχιστον μία από τις αποχρώσεις του μπλε. Σε χώρους μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και ηρεμία ενώ σε ρούχα προσδίδει αξιοπιστία και ασφάλεια. Αποχρώσεις του, όπως το γαλάζιο και το σιέλ, μπορούν να μειώσουν την διάθεση για φαγητό.

Εκφράζει: Εξουσία
Ηρεμία
Εμπιστοσύνη
Αξιοπρέπεια
Κατεστημένο
Δύναμη
Εξουσία
Σιγουριά
Γαλήνη
Αξιοπιστία

 

 

 

 

 

Πράσινο: Αντιπροσωπεύει την ζωή και την ανανέωση. Είναι ένα χρώμα που ηρεμεί, γαληνεύει και αναπαύει αλλά μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύσει την ζήλεια και την απειρία. Σε χώρους φέρνει το αίσθημα της αισιοδοξίας, ελπίδας, δύναμης και αντοχής. Είναι σύμβολο γονιμότητας αλλά και ευημερίας.

Εκφράζει: Φρεσκάδα
Αρμονία
Υγεία
Απειρία
Χρήματα
Φύση
Ανανέωση
Γαλήνη
Ηρεμία
Είναι:  Καθαρό και ψυχρό
Περιβαλλοντικό
Θεραπευτικό

 

 

 

 

Καφέ: Το καφέ είναι συνδεδεμένο με την φύση, το ξύλο και την χρησιμότητα. Εκπέμπει απλότητα, ζεστασιά και σιγουριά. Είναι ένα ουδέτερο χρώμα που προσφέρει σταθερότητα και ευνοεί την συνεργασία.

Εκφράζει: Ηρεμία
Βάθος
Γη
Τραχύτητα
Πλούτο / αφθονία
Απλότητα
Σοβαρότητα
Ευφυΐα
Δεξιοτεχνία
Χρησιμότητα
Είναι:  Ζεστό
Φυσικό

 

 

 

 

Γκρι: Φυσικό και ψυχρό.

Εκφράζει: Εξουσία
Αμβλύτητα
Ταπεινότητα
Κυκλοθυμία / Κατήφεια
Πρακτικότητα
Σεβασμό
Εκτίμηση
Μελαγχολία
Ισορροπία
Είναι:  Επιχειρησιακό / εταιρικό

 

 

 

 

Μαύρο: Συμβολίζει την απειλή ή το κακό, δημοφιλές ως ένδειξη δύναμης. Εκφράζει τη σοβαρότητα και την επισημότητα γι’αυτό προτιμάτε σε επίσημες ενδυμασίες.

Εκφράζει: Εξουσία
Ευκρίνεια
Μυστήριο
Σοφιστικό χαρακτήρα
Είναι:  Κλασικό
Συντηρητικό
Ευκρινές
Τυπικό
Σοβαρό
Παραδοσιακό

 

 

 

 

Πως το χρώμα επιδρά στη ζωή μας. Μερικά παραδείγματα:

Όταν επιλέγετε τα χρώματα για το σπίτι σας, σκεφτείτε, τι θέλετε να νιώθετε όταν μπαίνετε στο κάθε δωμάτιο; Η καινοτομία του σπιτιού μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια της G Group ώστε να σας βοηθήσουμε να ανανεώσετε το χώρο σας χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων

Χρώματα για χαλάρωση
Υπάρχει επίσης ο ρόλος των αποχρώσεων στην χαλάρωση. Οι ελαφριές αποχρώσεις των πιο δροσερών χρωμάτων, όπως το πράσινο και το μπλε, μπορούν να κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται πιο αναζωογονητικό. Είναι η καλύτερη επιλογή για το δωμάτιό, ειδικά για την κρεβατοκάμαρα, καθώς θα προσφέρει την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Μπορείτε να επιλέξετε πιο ζωντανά χρώματα για το σαλόνι σας ώστε να έχει μια ζωντανή και ενεργητική αίσθηση.

Επηρεάζει τη διάθεσή μας
Μια από τις πιο έντονες επιρροές της διάθεσης μας είναι το χρώμα. Οι τοίχοι βαμμένοι σε κόκκινο χρώμα φέρνουν ζεστά και ζωντανά συναισθήματα. Το κρεμ θα δώσει κορεσμένα ηλιόλουστα χρώματα που φέρνουν την αίσθηση της ζεστασιάς ακόμη και τις πιο κρύες μέρες. Τα πράσινα και τα μπλε θα χαλαρώσουν και θα ηρεμήσουν τη διάθεσή σας. Οι γήινοι τόνοι θα ‘δέσουν’ το χώρο.

Ψυχολογία επίδρασης χρωμάτων
Τα χρώματα επηρεάζουν επίσης την ψυχολογική μας συμπεριφορά. Έχετε παρατηρήσει ποτέ γιατί στα εστιατόρια ”fast food”  χρησιμοποιούν λαμπερά και φωτεινά χρώματα όπως πορτοκαλί και κόκκινο στους τοίχους; Αποδεικνύεται ότι το κόκκινο χρώμα μπορεί να αυξήσει τον παλμό μας και ως εκ τούτου να προωθήσει την όρεξη. Η επιθυμία για φαγητό θα αυξηθεί όταν βλέπουμε το πορτοκαλί ή κόκκινο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εστιατόρια χρησιμοποιούν τόσο φωτεινά και ζεστά χρώματα. Τώρα ξέρετε τη σημασία του συνδυασμού χρωμάτων στον εσωτερικό σχεδιασμό. Τα χρώματα πρέπει να επιλέγονται από τη διάθεση, την ατμόσφαιρα και το συναίσθημα που θέλετε να εμπνέει ο κάθε χώρος.

Χαρούμενα χρώματα
Όταν σκέφτεστε τη χαρά, ίσως σκεφτείτε το κίτρινο. Το κίτρινο σχετίζεται με τη ζεστασιά, την αισιοδοξία και την ευτυχία. Το κίτρινο χρώμα είναι καλό για το σαλόνι όπου περνάμε πολύ χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους. Το κίτρινο πρέπει να είναι μαλακό, και όχι πολύ κορεσμένο και φωτεινό. Το κίτρινο έχει τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους συναρπαστικούς, ενεργητικούς και χαρούμενους. Ενισχύει επίσης τη διάθεση μας και μας βοηθά να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας αλλά ενθαρρύνει τη συζήτηση. Είναι επίσης κατάλληλο για γυμναστήρια και αίθουσες γυμναστικής.

Τα χρώματα που μας περιβάλλουν πρέπει να μας κάνουν να νιώθουμε άνετα. Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε τα χρώματα προς όφελός μας. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις γενικές τάσεις, ώστε να έχουμε ένα τέλειο σπίτι. Οι έγχρωμες έρχονται και φεύγουν. Βεβαιωθείτε ότι είναι όμορφο επιλέγοντας χρώματα που αποκαλύπτουν τις επιλογές και την προσωπικότητά μας. Το μυστικό είναι να συνδυάζουμε χρώματα ή τις αποχρώσεις που προτιμάμε με ένα σωστό και ευχάριστο συνδυασμό.

Πηγές:
psychologynow.gr
skepsy.gr
mydecorative.com

By | 2021-04-15T14:56:52+00:00 Ιούλιος 13th, 2020|Μη κατηγοριοποιημένο|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρώματα: Πως επηρεάζουν την ψυχολογία μας και τη διάθεση μας

About the Author: