Χρώματα και ελαιοχρωματισμοί

//Χρώματα και ελαιοχρωματισμοί

Χρώματα και ελαιοχρωματισμοί

Τα χρώματα ομορφαίνουν το χώρο αλλά και τη ζωή μας ! Κι όχι μόνο συμβάλλουν διακοσμητικά στην ολοκλήρωση της ανακαίνισης, αλλά κυρίως αναδεικνύουν το αποτέλεσμα ! Και ένας από τους απλούστερους τρόπους για να ανανεώσετε το σπίτι σας είναι με την βοήθεια των χρωμάτων. Και με την επιλογή της σωστής χρωματικής παλέτας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αλλάξει εντελώς το σκηνικό του χώρου σας.

Τα χρώματα κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τα οικοδομικά χρώματα, τα χρώματα επιπλοποιίας και τα βιομηχανικά χρώματα.

Τα χαρακτηριστικά των οικοδομικών χρωμάτων (και οι παραλλαγές τους) διαφέρουν ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε εφαρμογής. Σε μια ανακαίνιση σπιτιού ή ανακατασκευή, οι απαιτήσεις για τα εξωτερικά χρώματα, διαφέρουν σε σχέση με τα εσωτερικά. Επιπλέον παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι οι απαιτήσεις για ένα συνηθισμένο περιβάλλον ή για ένα περιβάλλον που θα έχει ειδικές συνθήκες, π.χ. κάποιο υπόγειο. Γενικότερα υπάρχουν τα παλιάς τεχνολογίας χρώματα που αραιώνονται με διαλύτες (όπως με νέφτι) και τα χρώματα νέας τεχνολογίας που αποκαλούμε χρώματα βάσεως νερού που περιέχουν διαλύτες νέας τεχνολογίας και αραιώνονται πάντοτε με νερό. Τα χρώματα βάσεως νερού πλέον είναι πολύ πιο ανεκτικά και φιλικά για την υγεία.

Κατηγορίες χρωμάτων:

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Προσδίδουν όλες τις επιθυμητές ιδιότητες, όπως υψηλή καλυπτικότητα, πλένονται πολύ εύκολα, μας βοηθούν στην εφαρμογή, έχουν αντοχή στις αλλαγές των καιρικών φαινομένων και την καταπόνηση καθώς και χαμηλό ποσοστό εκπομπής οργανικών ουσιών. Δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον, ενώ έχουν άριστη ποιότητα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Ποιοτικά θεωρούνται σχεδόν όλα τα επώνυμα χρώματα, ενώ είναι και  φιλικά προς το περιβάλλον. Τα χρησιμοποιούμε κυρίως σε εσωτερικές επιφάνειες. Η εφαρμογή και η χρήση τους είναι πολύ εύκολη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ελαιοχρωματισμό νέων ή και για αυτό που λέμε “φρεσκάρισμα” τοίχων. Δίνουν μια ομοιογενή και απαλή στην αφή επιφάνεια. Τα πλαστικά χρώματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βαφή σοβάδων, για σπατουλαρισμένες επιφάνειες, οροφές, γυψοσανίδες, επιφάνειες τσιμέντου κ.α., πάντοτε βέβαια αφότου έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Τα ακρυλικά χρώματα αραιώνονται με νερό αλλά έχουν μεγάλες αντοχές σε αυτό, όταν στεγνώσουν. Είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση, έχουν υψηλή αντοχή στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών κι είναι ειδικά για βαφή όλων των τύπων εξωτερικών επιφανειών.

ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Η τελευταία πρόοδος στον ελαιοχρωματισμό είναι εμφάνιση των σιλικονούχων χρωμάτων (κατασκευάζονται με ακρυλική ρητίνη) και με προσθήκη σιλικόνης που αυξάνει την αδιαβροχοποίησή τους. Προτιμούνται όλο και συχνότερα λόγω της αντοχής τους στο χρόνο.

ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑΤΑ: Τα χρώματα με κύριο συστατικό το βερνίκι και η εφαρμογή τους αφορά μεταλλικές, ξύλινες και κάθε μορφής δομικές επιφάνειες. Υπάρχουν υλικά κατάλληλα τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση, καθώς και υλικά που είναι κατάλληλα για θερμαινόμενες μεταλλικές επιφάνειες.

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ: Τα υποστρώματα είναι διαφανή και λευκά με μεγάλη καλυπτική ικανότητα και εύκολα στο τρίψιμο. Στη κατηγορία αυτή ανήκει το ακρυλικό αστάρι τοίχων, με αδιάβροχη και ισχυρή πρόσφυση.

ΒΕΡΝΙΚΙΑ: Τα βερνίκια διατίθενται σε όλες τις αντανακλαστικότητες (ματ, σατινέ και στιλπνό). Υπάρχει επίσης βερνίκι πατωμάτων με εξαιρετικό άπλωμα και βελούδινη υφή. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η λαδομπογιά.

ΛΑΚΚΕΣ: Οι λάκκες δίνουν σατινέ και στιλπνό τελείωμα. Διατίθενται σε λευκό και μαύρο, καθώς και σε βάσεις για τη δημιουργία αποχρώσεων με ειδικά συστήματα χρωματισμού.

Τέλος, έχουμε τα βιομηχανικά χρώματα στα οποία συγκαταλέγονται τα εποξικά.

ΕΠΟΞΙΚΑ: Όταν μιλάμε για εποξικά προϊόντα, αναφερόμαστε κυρίως σε προϊόντα με εξαιρετική σκληρότητα, εξαιρετικές μηχανικές και χημικές αντοχές και εξαιρετικές προσφύσεις σε διάφορα υποστρώματα. Επίσης, η μεγάλη διάρκεια ζωής των εποξικών επιστρώσεων είναι ένας από τους κυριότερους λόγους επιλογής τους, έναντι των συμβατικών χρωμάτων. Είναι κατάλληλο για την επίστρωση επιφανειών από μπετό, όπως βιομηχανικά δάπεδα, δεξαμενές νερού, γκαράζ κλπ.

Για οποιαδήποτε συμβουλή σχετικά με τη σωστή επιλογή χρώματος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και αφήστε τα υπόλοιπα σε μας !

Δείτε επίσης: Ανακαίνιση σπιτιού 

 

By | 2020-02-11T08:18:03+00:00 Μάρτιος 27th, 2018|Νέα & ιδέες|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρώματα και ελαιοχρωματισμοί

About the Author: