Τύποι Σήτας και Αντικωνωπικά Συστήματα

//Τύποι Σήτας και Αντικωνωπικά Συστήματα

Τύποι Σήτας και Αντικωνωπικά Συστήματα

Τα είδη σήτας είναι αρκετά αλλά ποιο ακριβώς είναι το πιο λειτουργικό για εσάς; Ανεξάρτητα από το αν προορίζεται για το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο, διαβάστε παρακάτω για τα διάφορα είδη σήτας και επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει!

Ύφασμα σήτας τύπου fiberglass

Η σήτα είναι το ειδικό ύφασμα που εφαρμόζεται κυρίως σε πλαίσια αλουμινίου και σπανιότερα σε πλαίσια ξύλου με σκοπό να αποτρέπει την είσοδο ενοχλητικών εντόμων όπως κουνούπια και μύγες, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέπει ένα ελαφρύ αερισμό του χώρου. Το κατ’ ευφημισμό ύφασμα της σήτας μπορεί να είναι κατασκευασμένο από πλέγμα αλουμινίου ή γαλβανισμένου σύρματος σιδήρου (χρήση σε πλαίσια παλαιότερων κατασκευών) ή μπορεί να είναι από μείγμα πλαστικού με ίνες υάλου (fiberglass) το οποίο είναι πολύ εύκαμπτο και χρησιμοποιείται σε όλες τις σύγχρονες κατασκευές σήτας. Το ύφασμα της σήτας, ειδικά το fiberglass, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε αριθμών οπών, όπως 20×20 18×18, 18×16, 18×14, 16×16, 15×17, 14×14, 16×14, 16×16, 16×18, 20×20 κλπ.

Όσο για τις επιλογές, οι βασικές κατηγορίες σήτας είναι οι εξής:

 • Σταθερή
 • Ανοιγόμενη (πόρτα)
 • Ρολάκι Κάθετης Κίνησης
 • Plisse Κάθετης Κίνησης
 • Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης
 • Plisse Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό
 • Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό
 • Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό
 • Συρόμενη
 • Επάλληλη
 • Σταθερή Σήτα

Σταθερή σήτα από πλαίσιο αλουμινίου

Αποτελείται από ένα πλαίσιο αλουμινίου ή ξύλου στο οποίο τοποθετείται το ύφασμα της σήτας. Το πλαίσιο στερεώνεται είτε επάνω στο υπάρχον κούφωμα, είτε άμεσα στο τοίχο. Το βασικό μειονέκτημα της σταθερής σήτας είναι απλώς ότι δεν ανοίγει. Χρησιμοποιείται συνήθως σε θέσεις όπου ούτως ή άλλως δεν θα ήταν δυνατό το άνοιγμα της σήτας π.χ. σε παράθυρο που βρίσκεται σε τέτοια θέση όπου δεν το φτάνουμε με τα χέρια. Είναι ο οικονομικότερος τύπος σήτας και αρκετά στιβαρός.

Ανοιγόμενη Σήτα

Αυτός ο τύπος σήτας αποτελείται από κάσα σε σχήμα “Π”, με ανοιγόμενο φύλλο στο οποίο τοποθετείται το ύφασμα της σήτας και προτιμάται συνήθως σε πόρτες κουζίνας. Η κάσα και το φύλλο κατασκευάζονται είτε από αλουμίνιο, είτε από ξύλο (κυριώς παλαιότερα). Οι σήτες αυτού του τύπου διαθέτουν μηχανισμό επαναφοράς του φύλλου, ούτως ώστε η σήτα να κλείνει μόνη της μετά το άνοιγμά της. Είναι αρκετά στιβαρή σήτα και με μειωμένο κόστος κατασκευής.

Σήτα Ρολάκι Κάθετης Κίνησης (με μοτέρ)

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο σήτας. Αποτελείται από έναν άξονα αλουμινίου στον οποίο τυλίγεται το ύφασμα (fiberglass) της σήτας. Ο άξονας μαζί με το ύφασμα καλύπτονται από ένα κέλυφος αλουμινίου, το ύφασμα κατά την ανάπτυξη του κινείται σε δυο οδηγούς στους οποίους υπάρχει ειδικού τύπου βουρτσάκι ούτως ώστε η σήτα να έχει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση. Σ’ αυτό τον τύπο σήτας ο άξονας που τυλίγεται το ύφασμα είναι παράλληλος με το έδαφος ενώ οι οδηγοί είναι κάθετοι με το έδαφος. Η χειροκίνητη μορφή ως συνήθως διαθέτει ελατήριο επαναφοράς που βοηθάει στο σωστό τύλιγμα του υφάσματος επάνω στον άξονα, αλλά και την επιπεδότητα του υφάσματος όταν αυτό είναι ανεπτυγμένο. Ενίοτε οι σήτες που διαθέτουν ελατήριο έχουν και ένα εξάρτημα φρένου που κάνει πιο ήπια και ελεγχόμενη την επαναφορά της σήτας (τύλιγμα σήτας στον άξονα της). Η ηλεκτροκίνητη μορφή της σήτας διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ που μπορεί να ελέγχεται είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα και οι οδηγοί αντί για ειδικές βούρτσες έχουν ένα σύστημα φερμουάρ για την συγκράτηση του υφάσματος. Οι σήτες τύπου “ρολάκι κάθετης κίνησης” χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες. Η χειροκίνητη μορφή της σήτας αυτής είναι λιγότερο στιβαρή και με μικρό κόστος, ενώ η ηλεκτροκίνητη είναι αρκετά στιβαρή αλλά με υψηλότερο κόστος.

Σήτα Plisse Κάθετης Κίνησης

Είναι η παραλλαγή των σητών plisse οριζόντιας κίνησης που περιγράφουμε παρακάτω, σε κάθετη κίνηση. Ο σκελετός της αποτελείται από αλουμίνιο σε σχήμα “Π”. Στο επάνω τμήμα μαζεύει το ύφασμα της σήτας, ενώ τα αριστερά και δεξιά κάθετα τμήματα του σκελετού είναι οι οδηγοί που συγκρατούν τη σήτα κατά την ανάπτυξή της. Το ύφασμά της (fiberglass) δεν τυλίγεται σε κάποιον άξονα, αλλά διπλώνει σε μορφή ζικ-ζακ (plisse). Η σήτα αυτή έχει λιγότερη ορατότητα από την προηγούμενη, ελαφρώς μεγαλύτερη στιβαρότητα και υψηλότερο κόστος.

Σήτα τύπου “Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης”

Η σήτα έχει παρόμοια λειτουργία με αυτή της σήτας τύπου “ρολάκι κάθετης κίνησης”, αλλά σε αντίθεση με αυτήν δεν έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά σε κατασκευές. Η σήτα αποτελείται από έναν άξονα αλουμινίου στον οποίο τυλίγεται το ύφασμά της (fiberglass). Ο άξονας είναι κάθετος με το έδαφος και βρίσκεται στη μια πλευρά του ανοίγματος. Ο άξονας μαζί με το ύφασμα καλύπτονται από ένα κέλυφος αλουμινίου, το ύφασμα κατά την ανάπτυξή του κινείται σε δυο οδηγούς παράλληλους με το έδαφος που συνήθως είναι ελαφροί, διαφορετικοί στο βάθος εισχώρησης του υφάσματος, με μικρότερο τον κάτω και μεγαλύτερο τον επάνω. Και οι δυο πρέπει να διαθέτουν ειδικού τύπου βουρτσάκι ούτως ώστε η σήτα να έχει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση. Τέλος, στην απέναντι πλευρά από αυτή που βρίσκεται ο άξονας στον οποίο τυλίγεται το ύφασμα υπάρχει ένα προφίλ αλουμινίου στερεωμένο στο άνοιγμά μας, πάνω στο οποίο γαντζώνει το κινούμενο τμήμα της σήτας. Οι σήτες τύπου “ρολάκι οριζόντιας κίνησης” χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες. Η σήτα αυτή είναι λίγοτερο στιβαρή και με μικρό κόστος.

Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό (με ερπύστρια)

Η σήτα αυτού του τύπου, όπως και οι δυο επόμενες είναι τα τελευταία αποτελέσματα στην διαδικασία εξέλιξης στο χώρο της σήτας. Το πλαίσιό της είναι κατασκευασμένο κυρίως από αλουμίνιο, εκτός από το κάτω τμήμα το οποίο είναι ένα αναπτυσσόμενο πλαστικό εξάρτημα (ερπύστρια). Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι:
Το ύφασμά της (fiberglass) δεν τυλίγεται σε κάποιον άξονα, αλλά διπλώνει σε μορφή ζικ-ζακ (plisse).
Παρόλο που είναι οριζόντιας κίνησης και θα έπρεπε να έχει κάτω οδηγό, όπως η κλασική σήτα οριζόντιας κίνησης, εδώ ουσιαστικά δεν υπάρχει  κάτω οδηγός και αντ’ αυτού τοποθετείται ένα αυτοκόλλητο πλαστικό πάχους λίγων χιλιοστών πάνω στο οποίο κινείται η ερπύστρια.
Η σήτα αυτή δεν διαθέτει μηχανισμό επαναφοράς και παραμένει στη θέση που την αφήνουμε. Όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένη συγκρατείται με μαγνήτη, ενώ το ύφασμά της σ’ αυτή την κατάσταση έχει πριονωτή μορφή. Μια σήτα αυτού του τύπου μπορεί να είναι μονόφυλλη ή πολύφυλλη για μεγάλα πλάτη. Η σήτα λόγω κατασκευής έχει ως περιορισμό ύψος > πλάτος για κάθε φύλλο. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι η ελάχιστη παρουσία κάτω οδηγού που επιτρέπει το εύκολο άνοιγμά της. Η σήτα αυτή είναι λίγοτερο στιβαρή και έχει μέσο κόστος.

Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό

Ο σκελετός αυτού του είδους σήτας κατασκευάζεται από αλουμίνιο ενώ το ύφασμά της είναι όμοιο με αυτό του προηγούμενου τύπου σήτας. Λόγω του ότι διαθέτει κάτω οδηγό και όχι ερπύστρια δεν έχει τον κατασκευαστικό περιορισμό (ύψος > πλάτος). Μπορεί να είναι μονόφυλλη είτε δίφυλλη και το κάθε φύλλο της μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο πλάτος από αυτό του προηγούμενου τύπου. Τέλος μια υποκατηγορία αυτής της σήτας μπορεί να έχει αμφίπλευρο άνοιγμα. Η σήτα αυτή είναι κάπως πιο στιβαρή και έχει ελαφρώς μικρότερο κόστος από την αμέσως προηγούμενη.

Σήτα plisse οριζόντιας κίνησης με κάτω οδηγό μονόφυλλη – Σήτα plisse οριζόντιας κίνησης με κάτω οδηγό δίφυλλη αμφίπλευρη

Η σήτα αυτή είναι μια μίξη της κλασικής σήτας οριζόντιας κίνησης και της plisse χωρίς κάτω οδηγό. Όπως καταλαβαίνουμε η σήτα δεν διαθέτει κάτω οδηγό αλλά μηχανισμό ερπύστριας με τον υποτυπώδη αυτοκόλλητο κάτω οδηγό. Όταν είναι ανεπτυγμένη το ύφασμά της είναι επίπεδο, ενώ όταν ανοίγουμε τη σήτα, το ύφασμα τυλίγεται επάνω σε έναν άξονα όπως η κλασική σήτα οριζόντιας κίνησης. Υπάρχουν δυο υποκατηγορίες αυτής της σήτας. Στην πρώτη, ο άξονας τυλίγματος βρίσκεται στο μέσω του αναπτύγματος της σήτας, ενώ στη δεύτερη, ο άξονας βρίσκεται στο ένα άκρο (αριστερά ή δεξιά) με ένα κέλυφος αλουμινίου (όπως και στην κλασική σήτα κάθετης κίνησης). Στην πρώτη υποκατηγορία μπορούν να κατασκευαστούν φύλλα μεγαλύτερου πλάτους σε σχέση με της δεύτερης αφού διαθέτει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση, λόγω του άξονα που βρίσκεται στο μέσο. Ωστόσο, η πρώτη υποκατηγορία υστερεί αισθητικά (εκτός ίσως στην περίπτωση που χρησιμοποιείται σε δίφυλλο επάλληλο). Οι σήτες αυτού του τύπου έχουν τον κατασκευαστικό περιορισμό ύψος > πλάτος. Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι αυτό της σήτας plisse με ερπύστρια, με περισσότερη ορατότητα επειδή το ύφασμα είναι επίπεδο. Οι παραπάνω σήτες έχουν μέσο κόστος κατασκευής.

Σήτα Συρόμενη

Η συρόμενη σήτα αποτελείται από ένα ή δύο πλαίσια αλουμινίου και είναι μονόφυλλη ή δίφυλλη αντίστοιχα. Το φύλλο ή τα φύλλα (πλαίσια) κινούνται επάνω σε μια ράγα κύλισης (οδηγός) και μπορούν να είναι είτε χωνευτά (να βρίσκονται μέσα στο τοίχο), είτε εξωτερικά ή εσωτερικά, δηλαδή να βρίσκονται στην εξωτερική μεριά ή στην εσωτερική μεριά του τοίχου αντίστοιχα. Τα φύλλα φέρουν ύφασμα σήτας είτε από fiberglass, είτε από αλουμίνιο. Για την κίνηση κάθε πλαισίου στο κάτω μέρος τοποθετούνται ράουλα (ειδικά ροδάκια). Τέτοια είδη σήτας υπάρχουν συνήθως ενσωματωμένα σε διάφορες κατασκευές όπως συρόμενο μονόφυλλο τζάμι, παντζούρι κ.λπ., αλλά μπορούμε να τα δούμε και ανεξάρτητα π.χ. ως εξωτερική δίφυλλη συρόμενη σήτα. Είναι αρκετά στιβαρή σήτα και με μέσο κόστος κατασκευής.

Σήτα Επάλληλη

Η επάλληλη σήτα αποτελείται από δύο φύλλα (πλαίσια) αλουμινίου που κινούνται παράλληλα σε δυο διαφορετικές ράγες κύλισης. Τα φύλλα φέρουν ύφασμα σήτας είτε από fiberglass, είτε από αλουμίνιο. Για την κίνηση κάθε πλαισίου, στο κάτω μέρος του τοποθετούνται ράουλα (ειδικά ροδάκια). Τέτοιου τύπου σήτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με παρόμοιες κατασκευές τζαμιού π.χ. επάλληλο τρίφυλλο τζάμι ή με επάλληλη δίφυλλη σήτα. Είναι αρκετά στιβαρή σήτα και με μέσο κόστος κατασκευής.

Δείτε επίσης: Ανακαίνιση σπιτιού

By | 2020-02-11T08:15:49+00:00 Ιούλιος 5th, 2018|Νέα & ιδέες|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τύποι Σήτας και Αντικωνωπικά Συστήματα

About the Author: