Η σωστή ανακαίνιση κουζίνας !

//Η σωστή ανακαίνιση κουζίνας !

Η σωστή ανακαίνιση κουζίνας !

Κουζίνα και σχεδιασμός

Σκέφτεστε μια ανακαίνιση για την κουζίνα σας; Πριν ξεκινήσετε τις επισκέψεις στα καταστήματα θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τις ανάγκες σας, τόσο τις δικές σας όσο και των υπολοίπων μελών της οικογένειας.

Προσοχή θέλει το γεγονός πως αρκετοί πελάτες εντυπωσιάζονται από μια ωραία φωτογραφία ή από τη βιτρίνα ενός καταστήματος και συνήθως καταλήγουν σε λανθασμένες επιλογές που δεν εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες αλλά ούτε ταιριάζουν στην προσωπικότητα ή το ύφος του σπιτιού όπου θα τοποθετηθεί η νέα επίπλωση κουζίνας.

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε σε βάθος τι πραγματικά χρειάζεστε και να προχωρήσετε στο σχεδιασμό της κουζίνας, σε συνεργασία φυσικά με ειδικούς επαγγελματίες ή ακόμη καλύτερα με τον αρχιτέκτονά σας, ειδικά εάν διαμορφώνετε την υπάρχουσα κουζίνα σε ήδη κατασκευασμένο χώρο, όπως στην περίπτωση ανακαίνισης του σπιτιού σας.

Οι επιλογές σας σε αυτή την περίπτωση είναι σαφώς πιο περιορισμένες, καθώς ο διατιθέμενος χώρος είναι συγκεκριμένος και οι εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης όπως και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι ήδη ολοκληρωμένες.

Για παράδειγμα, η κατάργηση κάποιων τοίχων γκερμίζοντάς τους δεν είναι απλή απόφαση και απαιτείται η συμβουλή έμπειρου μηχανικού (διακοσμητή, αρχιτέκτονα μηχανικού ή ακόμη και πολιτικού μηχανικού). Ο λόγος είναι προφανής: Αν ο τοίχος είναι για παράδειγμα φέρων (δηλαδή στηρίζει το κτίριο) ή “κρύβει” κάποιο υποστύλωμα ή δοκάρι, δεν μπορείτε σε καμιά περίπτωση να τον καταργήσετε. Οπότε, προσοχή !

Τώρα, εάν θέλετε να προχωρήσετε σε γενική ανακαίνιση και να αλλάξετε όλη την κουζίνα σας και όχι να περιοριστείτε σε κάποιες μικρο-αλλαγές, θα πρέπει να αλλάξετε και τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κάτι ωστόσο που ίσως να αξίζει τον κόπο και τα έξοδα !

Ας ξεκινήσουμε από τη διάταξη της νέα σας κουζίνας.

Αν έχετε άνεση στο σκίτσο, μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας κάποια βασικά προσχέδια. Ξεκινήστε αποφασίζοντας αρχικά τη θέση του νιπτήρα, του ψυγείου, της ηλεκτρικής κουζίνας, κλπ. Σε κάθε περίπτωση φτιάξτε μία κάτοψη του χώρου σας με όσο το δυνατόν καλύτερη αποτύπωση με διαστάσεις. Θυμηθείτε πως το ιδανικότερο είναι να συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θα μπορέσει να ολοκληρώσει και τα κατασκευαστικά σχέδια.

Έπειτα, γνωρίζετε ότι ο χώρος της κουζίνας διαιρείται σε τρεις βασικές λειτουργικές περιοχές;

Περιοχή για το πλύσιμο των σκευών και των τροφίμων

Το βασικό στοιχείο αυτής της περιοχής είναι ο νεροχύτης. Δεξιά και αριστερά του νεροχύτη θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε πάγκος. Από τη μια μεριά θα πρέπει να υπολογίσετε ελεύθερο χώρο μεγαλύτερο των 45 εκατοστών και από την άλλη ελεύθερο χώρο μεγαλύτερο των 100 εκατοστών εάν θέλετε να έχετε λειτουργική κουζίνα. Επίσης, εάν υπάρχει γωνία στον πάγκο από τη μία πλευρά του νεροχύτη, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον 30 εκατοστά μεταξύ νιπτήρα και πάγκου.

Περιοχή μαγειρέματος και πόσο σημαντική είναι;

Η συσκευή μαγειρέματος (τα μάτια της κουζίνας) απαιτεί ελεύθερο χώρο και από τις δύο πλευρές περίπου 30 – 40 εκ. Αν επίσης δημιουργείται γωνία στον πάγκο, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε 30 περίπου εκατοστά μεταξύ νεροχύτη και πάγκου. Αυτό που προτείνουμε συνήθως, είναι ο πάγκος της κουζίνας να κατασκευάζεται από άκαυστο υλικό. Αν και το κόστος είναι υψηλότερο, προτιμήστε μάρμαρο ή γρανίτη ώστε να μπορείτε να αφήνετε τα καυτά σκεύη πάνω του. Τώρα, αν έχετε επιλέξει φούρνο σε στήλη, τότε θα πρέπει να προβλέψετε δίπλα, ένα πάγκο εργασίας τουλάχιστον 40 εκ., με προσοχή στο άνοιγμα της πόρτας (αν ο φούρνος ανοίγει αριστερόστροφα, τότε ο πάγκος πρέπει να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά).

Ο χώρος εργασίας σας

Η μαγειρική είναι μια σύνθετη διαδικασία και περιλαμβάνει ένα πλήθος εργασιών όπως το κόψιμο, το ξεπάγωμα, προεργασία, ανακάτεμα κλπ.. Οι εργασίες αυτές εξυπηρετούνται συνήθως από τους πάγκους. Ένας τυπικός πάγκος, έχει ύψος περίπου 90 εκατοστά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με τον σχεδιασμό, το ύψος του μπορεί να ποικίλει. Το βάθος του ορίζεται στα 60 εκ. και ιδανικά ο πάγκος εργασίας πρέπει να έχει αρκετό μήκος. Ως  μικρότερη διάσταση που θα πρέπει να υπολογίσετε για τον πάγκο της κουζίνας σας αυτή να είναι του ενός μέτρου.

Συνήθως, σε κάθε κουζίνα σχηματίζεται ένα τρίγωνο εργασίας, που ενώνει το ψυγείο, την συσκευή μαγειρέματος και το νεροχύτη. Ο χρήστης του χώρου κινείται συνήθως μεταξύ αυτών των τριών πυρήνων: την περιοχή καθαρισμού (νεροχύτη), την περιοχή μαγειρέματος (ηλεκτρική κουζίνα) και το ψυγείο. Για μέγιστη εργονομία οι πλευρές αυτού του τριγώνου δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 1,30 μέτρα αλλά και ούτε μεγαλύτερες από 2,50 μέτρα.

Φυσικά, στο ενδιάμεσο απαιτείται και μια ευρύχωρη περιοχή για την προετοιμασία φαγητού, και αυτή ιδανικά πρέπει να βρίσκεται εντός του τριγώνου (για παράδειγμα, ο βοηθητικός πάγκος  θα μπορούσε να κατασκευαστεί  ανάμεσα στη κουζίνα και το ψυγείο).

Η κουζίνα σας και το τραπέζι φαγητού

Αρκετές φορές στην κουζίνα, τοποθετείται τραπέζι ή δημιουργείται κεντρική “νησίδα”. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προβλεφθεί ένας διάδρομος με πλάτος περίπου 1 μέτρο, που θα επιτρέπει την άνετη κίνηση γύρω από το τραπέζι. Αν η μια πλευρά του τραπεζιού είναι κοντά σε τοίχο, τότε η απόσταση που πρέπει να έχει από αυτόν είναι περίπου 90 εκ., προκειμένου να μετακινείται ελεύθερατο κάθισμα.

Επάνω ντουλάπια τοίχου

Τα ντουλάπια τοίχου έχουν βάθος περίπου 35 εκατοστά, το ύψος τους βέβαια διαφέρει και κυμαίνεται από 30 έως 90 εκατοστά (συνήθως 72 εκ.). Απέχουν από το έδαφος περίπου 1,46 μέτρα και πάνω από τον πάγκο εργασίας 60 εκατοστά. Να θυμάστε ότι το ύψος των ντουλαπιών εξαρτάται από το ύψος των χρηστών και πως δεν θα έχει κανένα νόημα να κατασκευάσετε πολύ ψηλά ντουλάπια αν δεν μπορείτε να έχετε άνετη πρόσβαση σε αυτά.

Ντουλάπια κάτω από τον πάγκο

Κάτω από τον πάγκο της κουζίνας, προβλέπονται αποθηκευτικοί χώροι, χωρισμένοι σε κάθετες μονάδες. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι παρακάτω:

  1. Μονάδα με ένα ντουλάπι
  2. Μονάδα με δύο ντουλάπια
  3. Μονάδα με συρτάρι και ντουλάπι από κάτω
  4. Μονάδα με 3 ή 4 συρτάρια

Στην  G Group σχεδιάζουμε και αναλύουμε μαζί τις ανάγκες του χώρου σας, ακολουθώντας πιστά τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και καθιστώντας σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό ! Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε για εσάς τις πλέον ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς, βρίσκοντας τα κατάλληλα έπιπλα κουζίνας για εσάς!

Δείτε επίσης: Ανακαίνιση σπιτιού 

By | 2021-04-15T14:58:07+00:00 Φεβρουάριος 26th, 2018|Νέα & ιδέες|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η σωστή ανακαίνιση κουζίνας !

About the Author: