Ανακαίνιση Σπιτιού: Πλακάκια. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

//Ανακαίνιση Σπιτιού: Πλακάκια. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ανακαίνιση Σπιτιού: Πλακάκια. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ενας υπέροχος κόσμος… στα πόδια σας!

Τα περισσότερα σύγχρονα κεραμικά πλακίδια έχουν αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά και εφαρμογές. Μεταξύ επισμαλτωμένων και μη, για παράδειγμα, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: Εάν η πρώτη έχει μια επιφάνεια προστατευμένη από χρωματιστό γυαλί, η άλλη μπορεί να είναι πιο πορώδης. Όπως στην περίπτωση του παραδοσιακού cotto (ψημένο), το οποίο μετά την τοποθέτηση, χρειάζεται ειδική περιποίηση ώστε να αποφεύγεται η απορρόφηση του νερού και των λεκέδων.

Ένα ακόμα είδος είναι το γρανιτοπλακάκι, με σμάλτο ή μη, το οποίο χρησιμοποιείται σε δάπεδα και τοίχους: συμπυκνωμένο, σκληρό και αδιάβροχο παράγεται με μια μίξη επιλεγμένων ειδών αργίλου, ψημένα σε υψηλές θερμοκρασίες. Λόγω της μεγάλης του αντοχής είναι κατάλληλο για πολυσύχναστους χώρους. Η όψη του μπορεί να είναι φυσική δίνοντας την αίσθηση πέτρας, με λεία ή τραχιά επιφάνεια. Υπάρχουν επίσης πλακάκια από γρανίτη, τα οποία χάρη στην κοκκώδη σύστασή τους χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε εξωτερικές επιφάνειες.

Σχήμα και διαστάσεις

Αφού ανακαλύψει κανείς τον τύπο των πλακιδίων που χρειάζεται, προχωρά στην επιλογή του σχήματος, καθώς η οπτική εντύπωση που δίνει ο συνδυασμός των υλικών είναι εξαιρετικά σημαντική σε έναν χώρο. Σε κάθε περίπτωση, τα πιο διαδεδομένα πλακάκια είναι τα τετράγωνα και τα παραλληλόγραμμα, ενώ υπάρχουν ακόμα και εξαγωνικά, οκταγωνικά κλπ., με μια πληθώρα σχεδίων που πραγματικά μπορεί να ζαλίσουν τον αγοραστή !

Συνήθως, για τα δάπεδα και τους ευρύχωρους χώρους προτιμώνται τα μεγάλα πλακάκια (40×40 και 60×60), ενώ αντίστοιχα στους μικρούς, ενδείκνυνται τα μικρότερα μεγέθη (20×20 και 30×30). Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετούς αρχιτέκτονες, στους περιορισμένους χώρους είναι καλύτερα να επιλέγει κανείς ανοιχτόχρωμα πλακάκια σε ενιαίες αποχρώσεις.

Εάν το πλακάκι έχει ακανόνιστο σχήμα, πρέπει να έχει προβλεφθεί ότι οι αρμοί θα είναι πιο εμφανείς, ενώ αντίθετα όταν υπάρχουν γωνίες, η όψη των πλακιδίων μετά την επίστρωση πρέπει να είναι συνεχής και ενιαία. Σημειώστε επίσης ότι οι γυαλιστερές επιφάνειες ταιριάζουν σε τοίχους, καθώς στο πάτωμα μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Πρόληψη

Τα πλακάκια χρειάζονται προσοχή για να διατηρηθούν. Στην κουζίνα για παράδειγμα, που είναι ένας χώρος με έντονη δραστηριότητα, ένα χαλάκι στο πάτωμα μπορεί να φανεί χρήσιμο για την προστασία από την πτώση βαριών αντικειμένων, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα πλακάκια μπορεί να υποστούν σημαντικές φθορές. Λάβετέ το υπόψιν !

Εγγύηση ποιότητας

Για να αξιολογήσει κανείς την ποιότητα ενός προϊόντος πρέπει να δώσει σημασία και στις τεχνικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν μετρηθεί και έχουν τυποποιηθεί σε αντίστοιχους πίνακες προδιαγραφών. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ισχύουν οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN). Για τα κεραμικά πλακάκια, το νέο πρότυπο CΕΝ που έχει οριστεί είναι το 14411. Όσο για τα οικολογικά προϊόντα, είναι υποχρεωτικό να φέρουν την πράσινη ετικέτα ECO.

Το μέλλον;

Τα πλακάκια με φωτοευαισθησία δημιουργήθηκαν έπειτα από χρόνια τεχνολογικών ερευνών από το εργαστήριο Rondine Group. Αλλάζουν τόνους με το πέρασμα της ώρας και κάνουν πιο εντυπωσιακά τα δάπεδα και τις επικαλύψεις των τοίχων. Με ειδικές χρωστικές και είδη σμάλτου, έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν χρωματικό τόνο αλλά την ίδια στιγμή να είναι ανθεκτικά στα θερμικά σοκ, στις όξινες βροχές και στις υπεριώδεις ακτίνες. Προς το παρόν βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και διατίθενται για δοκιμή σε αρχιτέκτονες και διακοσμητές.

Επικοινωνήστε μαζί μας για την κατάλληλη επιλογή… σήμερα !

Δείτε επίσης: Ανακαίνιση σπιτιού 

By | 2020-02-11T08:17:08+00:00 Δεκέμβριος 20th, 2019|Νέα & ιδέες|228 Σχόλια

About the Author:

Comments are closed.